Asbest - sikkerhed i forbindelse med asbestsanering

Hvad er asbest?

Asbest er et byggemateriale, som tidligere var meget anvendt til isolering og til forskellige pladematerialer. Asbest udvikler støv, der ved indånding og indsugning gennem munden er kræftfremkaldende. Stoffet blev derfor forbudt i Danmark i 1986, men det er stadig tilladt at nedrive, reparere og vedligeholde bygninger mv, hvor der er brugt asbestholdig materiale. Vær derfor opmærksom på brug af værnemidler, hvis du arbejder med Asbest.

Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, de sidder tæt sammen i en meget fin fiberstruktur. Disse fibre er skyld i at asbest ikke længere er lovligt at bruge. Støvet fra asbest kan give forskellige sygdomme.

 

 

 

Hvor findes asbest?

Asbest er blevet anvendt som fyld- og forstærknings materiale i mange forskellige produkter. Det findes i fx:

  • El-installationer
  • Ventilation
  • Specielle indvendige overflader
  • Tag – og loftsplader
  • Facade
  • Isolering
  • Perforerede plader
  • Uperforerede plader
  • Fliseklæb

 

 

 

Anbefalede værnemidler

Her er en række anbefalede produkter til arbejdet med asbest. Der er forskel på hvilke niveau af værnemidler du skal bruge til det konkrete arbejde. For at beskytte bedst på dig, så skal du undersøge de specifikke retningslinjer fra Arbejdstilsynet vedrørende brugen af værnemidler i den gældende situration. Du kan også finde en liste med et samlet overblik på værnemidler der er egnet til arbejdet med asbest på hver deres måde.

 

 

 

 

 

Arbejder du med asbest?

Hvis du arbejder med asbest er det vigtigt at bruge værnemidler. Behovet for værnemidler afhænger af arbejdets karakter og varighed, om det foregår ude eller inde samt med hvilket udstyr, der arbejdes med. 

Se desuden altid arbejdstilsynets vejledning vedrørende brug af personlige værnemidler ved asbestarbejde.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 74 31 18 88.

Kilde: Nedbrydningssektionen.dk (Nedrivning og Miljøsanering i Dansk Byggeri) + at.dk (Arbejdstilsynet).

 

 

 

 

Se videon fra Arbejdstilsynet omkring den skjulte asbest.

 

 

 

 

Mere information om asbest

Ønsker du at vide mere omkring asbest, så findes der meget information på nettet. Vi har lavet en kort liste her til højre med et udvalg af relevante steder at søge mere information.

 

 

 

Back to Top