Høreværn - det bør du vide

Mere end 1.500 anmeldelser om høreskader fra de danske arbejdspladser om året taler sit tydelige sprog:
Du bør tage brugen af høreværn seriøst, for det gælder din livskvalitet.

Et høreværn findes i mange varianter og kan både være ørepropper eller ørekopper/earmuffs. Her er en kort guide til hvordan du vælger det rigtige høreværn:

1. Kend støjniveauet

Støj/lyd måles i enheden decibel (dB). Din arbejdsplads har pligt til at måle støjniveauet, men du kan også gøre det til en vane at måle selv. Der findes flere forskellige apps til støjmåling, som du kan hente på din telefon fx Lydmåler, Sound Master eller Noise Exposure.

 

2. Aflæs dit høreværns SNR-værdi

SNR Værdi (Simplified Noise level Reduction) er en angivelse af høreværnets dæmpning for generel støj. Det står på selve høreværnet eller emballagen, hvilken SNR-værdi det har.

 

3. Træk SNR-værdien fra støjniveauet

Når støjen på arbejdspladsen er målt, kan høreværnets SNR-værdi trækkes fra målingen. Støj-niveauet skal  ned på 70-75 dB, for at høreværnet er tilstrækkeligt dæmpende. Det er påkrævet at bruge høreværn, når støjniveauet er min. 85 dB(A).
Se dette eksempel:

  • Støjniveau  motorsav: 109 dB
  • Høreværnets dæmpning (SNR): -34 dB
  • Støj øret udsættes for = 75 dB

4. Tjek høreværnets andre features

SNR-værdien er vigtig. Men høreværnet kan have andre fordele, der kan betyde noget for dit valg. Det kan være høreværnets vægt, bærekomfort, rengøringsvenlighed. Eller måske har du brug for indbygget radio eller AUX-indgang? Undersøg markedet så du kan sammenligne produkterne.

Back to Top