Krom-6 i læderhandsker

Råhuder – eller læder - er et naturprodukt, som uden konservering hurtigt vil blive nedbrudt. Mindst 80% af alle huder kromgarves, fordi det uden sammenligning giver det bedste resultat – både når det gælder styrke, holdbarhed og pris.


For at konservere læder er det nødvendigt at garve det, og næsten alt garvning foregår med krom-3. Krom-3 anses ikke for at være farligt, men under en kemisk proces kan krom-3 ændre sig til krom-6, der er mistænkt for at være sundhedsskadeligt. Processen kan ske lang tid efter at handsken er produceret, og kan muligvis skyldes påvirkninger af lys, temperaturændringer eller ændret luftfugtighed.


Krom-6 er forbudt
Folketinget forbød i 2015 brugen af krom-6. Men forbuddet tager udgangspunkt i, at det i garveprocessen er muligt at forhindre udviklingen af krom-6. Det forudsætter dog, at hele garveprocessen sker i et lukket og kontrolleret miljø, og det er ikke tilfældet for hovedparten af læderet på verdensmarkedet. Der kan derfor ikke udstedes garantier for at krom-6 aldrig optræder i et læderprodukt – herunder handsker.


Krom-allergi
Krom anses ikke for at være farligt, men nogle mennesker er kromallergikere, og tåler ingen former for krom. De bør derfor helt undgå handsker af læder, der er garvet med krom. Hvis du vil sikre dig en kromfri handske, skal du kigge efter dette mærke


Lanolingarving - Miljø- og allergivenligt
Lanolin er et fedtstof, som udvindes fra fåreuld og er altså et naturprodukt. Brug af lanolin til garvning er et godt alternativ til kromgarvning, for her indgår der kun vegetabilske olier i garveprocessen. På den måde undgår du krom-problematikken og tænker samtidig på miljøet.

I OX-ONs ECO-serie indgår fem typer af læderhandsker som er lanolingarvede.

Vil du helt undgå læderhandsker, skal du kigge efter handsker lavet i kunstlæder eller andre syntetiske materialer.

Back to Top